top of page

DECIDE на форумі «ВАЙБ»: підтримка молоді у виборі професії

У рамках підтримки кар'єрного супроводу молоді, у Львові відбувся молодіжний форум «ВАЙБ», партнером якого виступив Швейцарсько-український проєкт DECIDE.

Форум, зокрема, став платформою для обміну досвідом та налагодження контактів між головними учасниками системи кар'єрного супроводу: владою, закладами освіти і бізнесом.


Подія зібрала близько 4000 учасників:


✔ учнів 7-11 класів та їхніх батьків;

✔ вчителів;

✔ представників ОВА та органів управління освітою;

✔ викладачів та студентів профтехів;

✔ представників бізнесу.


У програмі форуму — панельні дискусії з топовими експертами-практиками, майстер-класи, а також ярмарок професій, де студенти профтехів могли зустрітись із потенційними роботодавцями.


Менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак у вітальному слові наголосила, що розвиток системи профорієнтації є ключовим завданням напряму «DECIDE: ПРОФТЕХ».


«Важливо обрати ту професію, яка вас надихає, яку ви полюбите, і в якій будете щасливими. Бажаю вам залишатися в Україні, знайти тут своє місце, отримати гідну роботу і стати реалізованими людьми. Вірю, що разом збудуємо країну, в якій хочеться жити», — зазначила Валентина Полторак.


Вже зараз 6 регіонів-партнерів, 10 закладів професійної освіти, 9 громад-партнерів та 20 шкіл в цих громадах пілотують моделі співробітництва задля створення системи карʼєрного супроводу учнів у виборі майбутньої професії.


В межах пілоту:

  • обрані заклади освіти працюють із JOBs-матеріалами з профорієнтації;

  • громади отримають мінігранти на проведення екскурсій підприємствами;

  • для громад-партнерів підготують кар’єрних радників, які допомагатимуть впроваджувати систему кар'єрного супроводу та профорієнтації.


Інфраструктурним компонентом напряму є створення на базі 10 профтехів сучасних профорієнтаційних хабів. До кінця року будуть облаштовані осередки із сучасним обладнанням, яке дозволить учням та ученицям спробувати себе у певній професії та пізнати якомога більше професійних напрямів. Крім цього, хаби матимуть зону для проведення лекцій та практичних занять, майстер-класів чи іншої групової роботи.


Профорієнтаційні хаби створюються за різним напрямами. А саме:


  • 3 хаби кулінарного спрямування;

  • 3 хаби будівельного спрямування;

  • 4 хаби за різними спрямуваннями: аграрний сектор, транспорт, сфера послуг.


Експертка DECIDE Ярослава Мозгова долучилася на форумі до панельної дискусії «Розвиток професійно-технічної освіти в Україні. Все в наших руках». У своєму виступі вона поділилася досвідом Швейцарії, який може бути цінним і релевантним для України у побудові якісної професійної освіти. А також розповіла про підготовку координаторів профорієнтаційних хабів. Важливо, що за результатами DECIDE підготує рекомендації щодо створення профорієнтаційних хабів.


Бізнес проводив для гостей форуму майстер-класи, ярмарки професій. Водночас профтехи організували благодійний аукціон для підтримки українських захисників.


Останні публікації

bottom of page