Реалізація реформи шкільного харчування: команда DECIDE долучилася до престуру Одещиною
Команда Швейцарсько-українського проєкту DECIDE долучилася до престуру для національних та регіональних ЗМІ, щоб ознайомитися з успіхами впровадження реформи шкільного харчування, яку ініціювала Перша леді Олена Зеленська.
«Нам є чим поділитися, бо ніхто не втілював подібної реформи під час війни. І тим важливіший для нас кожен зворотний зв’язок — від дітей, батьків, кухарів, усіх, кому не байдуже до піклування про дітей. Бо саме зараз мусимо особливо старанно боронити їхню стійкість, давати сили вчитися й жити. І гідний шкільний обід — один зі складників нашої турботи», — зазначила Перша леді.
Одещина попри регулярні обстріли з боку нападника прагне дати дітям найкраще, упроваджуючи реформу шкільного харчування.
Одещина, багаторічний партнер Проєкту, вже декілька років активно впроваджує реформу шкільного харчування. Мета реформи — не лише покращити якість харчування дітей, зробити його здоровим та збалансованим, а й сформувати нову культуру здорового харчування. Адже здорові діти — запорука здорової нації!
Престур для представників національних та регіональних медіа дозволив ознайомитись із кращими практиками впровадження реформи шкільного харчування. У межах події учасники змогли на власні очі побачити, як проходить модернізація харчоблоків закладів освіти територіальних громад Одещини, як на практиці впроваджується оновлене меню для шкільних їдалень, як відбувається впровадження сучасних стандартів здорового харчування.
До престуру долучилися віцепрем'єр Олексій Кулеба, заступниця керівника Офісу Президента Ірина Верещук, заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, заступниця міністра економіки Тетяна Бережна, менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак, голова представництва ЮНІСЕФ Мунір Мамедзаде, голова Київської ОВА Руслан Кравченко, генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік. Всіх радо приймав в Одеській області Олег Кіпер, очільник Одеської ОВА.
Захід відбувся за організаційної підтримки Офісу шкільного харчування на чолі з керівником команди реформи шкільного харчування Орестом Степаняком. Таке широке представництво пояснюється тим, що реформа охоплює кілька секторів, тож до її впровадження залучено багато стейкхолдерів.
«З 2021 року Проєкт DECIDE виступає партнером у впровадженні реформи шкільного харчування. Портал Znaimo, підтримка Уряду у розробці Стратегії реформи шкільного харчування, що тривала понад рік, тренінги та обмін досвідом для місцевого самоврядування. Але для того, щоб впровадити масштабну реформу, потрібно згуртувати людей, від яких залежить її успіх — лідерів громад, управлінців освітою і, звичайно, шкільних кухарів. Ми підходимо до цього питання системно і завдяки підтримці Посольства Швейцарії в Україні вже почали роботу з перепідготовки кухарів для громад, зокрема в межах напряму “DECIDE:ПРОФТЕХ”», — розповіла менеджерка Проєкту DECIDE Валентина Полторак.
Проєкт DECIDE в межах реалізації реформи у партнерстві з МОН та Міністерства відновлення:
- забезпечив навчання за новими програмами для понад 330 майстрів виробничого навчання з кулінарних хабів понад 18 областей у межах Ініціативи «Кулінарні Хаби. Навчання майстер-тренерів» спільно з Cultfood та Національною асоціацією громадського харчування. До кінця року ці фахівці проведуть навчання для своїх колег і паралельно перенавчатимуть кухарів шкільних їдалень з усієї країни;
- створює 3 сучасні кулінарні хаби у профтехах Київської, Львівської та Чернігівської областей в межах «DECIDE: ПРОФТЕХ»;
- організував навчання для голів громад, керівників ОУО та голів комісій з питань освіти місцевих рад Одеської, Чернігівської та Івано-Франківської областей для понад 500 учасників. Лідери громад вивчали різні форми організації шкільного харчування. Зокрема, відвідали фабрику-кухню у Бучанській ТГ, обговорили питання організації закупівель шкільного харчування, впровадження HACCP, оновлення обладнання харчоблоків та інше.
Але це ще не все! DECIDE вже працює над розробленням курсу для керівників закладів освіти щодо впровадження реформи шкільного харчування!
Першою зупинкою престуру став дитячий садок «Карамелька» у Фонтанській ТГ, де впроваджена модель «базової кухні». Вона стала зразком для багатьох закладів дошкільної освіти громади громад Одещини. Тут забезпечують якісне та збалансоване чотириразове харчування для 90 дошкільнят.
В Авангардівському ліцеї Авангардівської ТГ триває комплексний ремонт харчоблоку та їдальні за кошти державної субвенції. Учасники престуру мали змогу ознайомитись з тим, як функціонує опорна кухня, яка забезпечує харчуванням понад 800 учнів, — не лише ліцею, а й ще трьох закладів освіти громади.
Під час візиту до Авангардівської ТГ учасники престуру відвідали й Прилиманський ліцей, де в межах Ініціативи «DECIDE: ВІДБУДОВА» облаштували укриття, а також створили на його базі цифровий освітній хаб.
Фінальною локацією туру став Одеський центр професійно-технічної освіти, де функціонує кулінарний хаб. Цей заклад відіграє важливу роль у підвищенні кваліфікації працівників харчоблоків. Цікаво, що в навчальному хабі студенти не лише опановують професією «Кухар». Тут також проходять підвищення кваліфікації працівники шкільних їдалень. Адже саме від професійності кухарів залежить, наскільки ефективно працюватиме вся система шкільного харчування.
Найкращий досвід впровадження реформи буде продемонстровано вже незабаром під час Європейського регіонального саміту шкільного харчування 12-13 листопада в Києві. Україна прийматиме саміт як учасниця Коаліції шкільного харчування — глобального об’єднання понад 100 країн. Проєкт DECIDE є одним з партнерів форуму.