top of page

«Серпнева–2024». Проєкт DECIDE підтримав організацію та проведення найважливішої події для освітян України

26 серпня у Києві відбулася одна з найважливіших подій для освітян України — Серпнева конференція, до якої долучилися понад 300 учасників та тисячі онлайн-глядачів. Захід об'єднав освітніх експертів, педагогів, представників органів державної влади та місцевого самоврядування, міжнародних партнерів та ін.


У центрі обговорень та дискусій спікерів Серпневої — важливі питання щодо технологічних інновацій в освіті, безпека освітнього процесу, актуальні питання відновлення доступу до якісної освіти у територіальних громадах. Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров презентував ключові напрями розвитку системи освіти в Україні, зосередившись на технологіях, інноваціях та цифровізації:


«Світ стає інноваційним, технологічним, потрібно швидко реагувати на нові виклики. Для цього маємо трансформувати систему освіти. Разом із МОН працюємо над якісними змінами в кожній ланці. Зокрема, реанімували реформу НУШ, упроваджуємо технології та прибираємо зайву бюрократію, модернізуємо ЗВО, запроваджуємо гранти на навчання, змінюємо підхід до роботи наглядових рад тощо. Окремий фокус на впровадженні Мрії — застосунку, який стане геймченджером для всієї освіти. Наша мета — побудувати систему, здатну формувати професійних і щасливих людей для нової інноваційної економіки».


Важливим питанням, що підіймалося на Серпневій 2024, стало обговорення модернізації освіти. Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України, підкреслив:


«Перед нами стоїть величезний обсяг завдань на державному й регіональному рівні, на рівні громад та адміністрацій шкіл. Але в потоці турбот перед початком нового навчального року маємо пам’ятати — ми розбудуємо омріяну країну, лише якщо збережемо й розвинемо наш людський капітал. Ми втрачаємо його через депопуляцію і міграцію, ми втрачаємо людей на фронті, наша нація старіє. Тому освітнє середовище має формувати освічену, високомотивовану і патріотичну молодь, яка своєю продуктивністю компенсує ці втрати та зможе самореалізуватися. Сформувати таке освітнє середовище — наше з вами завдання».


У сучасних умовах функціонування української освіти надважливою є допомога партнерів. Ми вдячні Посольству Швейцарії в Україні за незмінну підтримку наших ініціатив.


«Коли мова йде про освіту, є три сектори, де ми працюємо — децентралізація, професійна освіта та цифрова трансформація. Ви знаєте, що Швейцарія — надзвичайно децентралізована країна і у нас децентралізована освіта. Тож для нас природно — бути залученими в такий процес в Україні. Ми переконані, що децентралізація — це те, що забезпечує процвітання і стійкість. У межах проєкту DECIDE ми працюємо над процесом децентралізації та демократичним управлінням освітою. З 2022 року у нас є напрями з підтримки стійкості громад у відновленні освіти та відбудові шкіл й облаштування укриттів», — зазначив Фелікс Бауманн, Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні.


«Попри всі виклики війни, ми розуміємо, що можемо не мати іншого, більш сприятливого часу для впровадження реформ. Учні, які зараз навчаються в 7 класі, у 2027 році підуть до 10 класу “Нової української школи”, попри жодні обставини, й будуть обирати між академічними ліцеями та професійними коледжами. Важливо, щоб вони пішли в сучасну школу, у якій їм буде цікаво навчатися і розвиватися. Якщо ми вчасно й якісно створимо всі необхідні передумови для розвитку профільної середньої освіти, це дасть можливість закласти основи для відновлення нашої країни та дозволить молоді будувати своє майбутнє в Україні», — зазначила менеджерка проєкту DECIDE Валентина Полторак.


Старт нового навчального року попри всі обставини відбудеться! Освітяни сьогодні вкотре довели свою стійкість і готовність забезпечити якісну освіту для українських дітей!


Організація та проведення заходу здійснювалися за підтримки уряду Німеччини та UNICEF Ukraine, Швейцарсько-українського проєкту DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», що впроваджується в Україні консорціумом у складі ГО DOCCU та PHZH за підтримки Швейцарії, а також Програми EGAP, що фінансується Швейцарією та виконується Фондом Східна Європа.


Comments


Останні публікації

bottom of page