Школярі 3 регіонів-партнерів Проєкту DECIDE взяли участь у профорієнтаційному Кулінарному батлі
В межах Ініціативи «Кулінарні Хаби. Навчання майстер-тренерів» Проєкт DECIDE підтримує багато активностей, одна з яких — проведення профорієнтаційного Кулінарного батлу в регіонах-партнерах Проєкту.
Наразі учасниками батлу стали учні та учениці 8-9 класів закладів загальної середньої освіти з міста Івано-Франківська, а також серед учнів Київської області, Львівської області та міста Львова. Загалом у батлі взяли участь майже 100 підлітків з цих регіонів!
Загалом до Кулінарного батлу залучено підлітків Київської, Львівської, Одеської, Полтавської, Чернігівської та Івано-Франківської областей. Для участі у батлі молодь демонструвала кулінарні вміння і у такий спосіб проходила відбір.
Під час батлу школярів ділили на команди по 4 учасників у кожній. Вони проходили майстер-класи з різних професій: кондитер, кухар, бармен, офіціант. Ментором команди був студент/студентка профтеху, які й допомагали учасникам виконувати завдання та дізнаватися про професії. Працюючи разом, підлітки могли не лише спробували себе у ролі того чи іншого фахівця, а й зрозуміли, як працює сучасна кав'ярня та які професії необхідні для успішної роботи закладу харчування. Окрім того, вони потренували навички командної роботи.
Ось які завдання чекали на учасників:
кондитер: приготувати та задекорувати десерт «Тірамісу»;
кухар: створити унікальну канапку/брускету за власним рецептом;
бармен: приготувати смузі з овочів та фруктів;
офіціант: засервірувати стіл для проведення фуршету, використовуючи приготовані іншими учасниками страви та напої.
Командам давали однакові набори інгредієнтів, тож всі мали рівні умови для творчості та креативу.
Майстер-класи та оцінювання робіт проводять майстри виробничого навчання профтехів. Йдеться про такі заклади освіти:
✔ Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу;
✔ Київський професійний коледж сфери послуг;
✔ Чернігівський центр професійно-технічної освіти;
✔ Регіональний Центр Професійно-технічної Освіти №1 м. Кременчука;
✔ Одеський центр ПТО.
Наприкінці конкурсу команди отримали нагороди за різними номінаціями.
Тепер конкурс прямує до Одеської, Полтавської та Чернігівської областей.
Конкурс реалізується Громадською організацією Cult Food за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, що впроваджується в Україні консорціумом у складі ГО «DOCCU» та PHZH за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.