top of page

Уряд ухвалив два рішення щодо харчування учнів початкової школи

Нещодавно Кабмін ухвалив низку рішень щодо харчування учнів початкових класів. Щонайперше, йдеться про субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти. Для цього до місцевих бюджетів спрямовано 2,83 млрд грн.


З порядком та умовами використання коштів субвенції можна ознайомитись тут: https://bit.ly/4iULtlM


Деталі розподілу фінансування доступні за посиланням: https://bit.ly/4gTE1pc


Важливо, що кошти цієї субвенції спрямовуються на:


  • заклади освіти з очним або змішаним навчанням;

  • забезпечення одноразовим гарячим харчуванням учнів, які здобувають початкову освіту, зокрема шляхом організації педагогічного патронажу;

  • організацію сніданку (до 12:00) або обіду (з 12:00) у разі змінного навчання;

  • кошти субвенції не можуть бути використані для безоплатного харчування учнів відповідно до пункту 11 частини першої статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (це, як і раніше, мають забезпечити засновники закладів освіти);

  • вартість одноразового гарячого харчування на одного учня початкових класів не може перевищувати вартість одноразового гарячого харчування учня 5-11 (12) класу пільгової категорії.


Зокрема, Уряд зберіг правило, за яким:


  • 100% коштів субвенції може використовуватись у разі придбання продуктів харчування для самостійної організації харчування;

  • не більше 70% коштів субвенції може використовуватись на оплату послуг кейтерингу, аутсорсингу.


Водночас, затверджено порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення якості гарячого харчування учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти, що фінансується Всесвітньою продовольчою програмою ООН в обсязі 74,6 млн грн.


Призначення такої субвенції:


  • фінансування для покращення споживної якості харчування (додавання нових інгредієнтів/продуктів, збільшення кількості інгредієнтів/продуктів або заміни інгредієнтів/продуктів на інші) при самостійній організації харчування;

  • відшкодування до 30 відсотків вартості послуг кейтерингу, аутсорсингу при наданні відповідної послуги;

  • зменшення батьківської плати за харчування, що не покривається коштом державного або місцевого бюджету при дво/триразовому харчуванні.


Скористатися субвенцією зможуть заклади освіти з очним або змішаним навчанням, перелік яких затверджується наказом МОН, а обсяг коштів становитиме 30% від затвердженої цією ж постановою орієнтовної вартості порції (в розрізі регіонів).


Деталі про умови та розподіл коштів доступні за посиланням: https://bit.ly/4gWblMj

Останні публікації

bottom of page